گفتگوی منتشر نشده علامه مصباح یزدی
مقایسه آیتالله خامنهای با دیگران مصداق «الدهر انزلنی» است/ نمیدانم بعضیها چطور میخواهند پاسخ خدا را درباره رفتارشان با ایشان بدهند/ سادهزیستی و زهد ایشان به افسانه شبیه است/ در مواردی ثابت شده ایشان در فقاهت هم افضل هستند/ سایر نعمتها در مقابل نعمت نظام اسلامی در حکم صفر هستند.
حوادث آینده، به ویژه صفآرایی برخی در مقابل اصول اسلام و انقلاب و به میدان آمدن علامه مصباح و شاگردان ایشان در دفاع از ولایت و رضایتمندی رهبری معظم انقلاب از علامه و نام بردن از شاگردان ایشان به عنوان «شاگردانی ممتاز»، در پیام تسلیت ایشان به مناسبت رحلت علامه، نشان داد که چرا آن روزها امام راحل عنایت ویژهای به شخص علامه و مؤسسه ایشان داشتند.
به رغم همهگیری کرونا و محدودیتهای ناشی از آن، معظمله سرانجام در آبان ماه ۱۳۹۹ با درخواست «پاسدار اسلام» موافقت کردند و خواستار ارسال سئوالات مصاحبه شدند. در زیر بخشی از این مصاحبه بیان شده است:
درباره اینکه خداوند متعال نعمت دیگری را به تعبیر حضرتعالی جانشین نعمت امام کرد و ایشان سکاندار کشتی انقلاب شدند، نظرتان را بفرمایید.
علامه مصباح: حقیقت این است که من در زمان امام هر وقت ذهنم متوجه بعد از امام می شد، مضطرب میشدم و خودم را منصرف میکردم که اصلاً در این باره فکر نکنم، چون هیچ جوابی که مرا را راضی کند و بگویم کمبود امام جبران می شود، نداشتم.
اما از وقتی که مقام معظم رهبری عهدهدار این مسئولیت شدند، مثل آب خنکی بود که روی شعله آتش ریختند. البته اعتراف میکنم که اوایل به تواناییهای ایشان آگاهی نداشتم و در همین حد می فهمیدم که به اقران شان برتری دارند و اجمالاً بهترین گزینه بعد از امام هستند؛ اما روز به روز بر ایمانم به ایشان افزوده میشود و میبینم که خدا چه ظرفیت، لیاقت و قابلیتهایی را در وجود این مرد ذخیره کرده است.
نمیدانم که آیا خود ایشان به این تواناییها آگاه بودند یا نه؟ بدون شک این ظرفیتها در طول زمان رشد کرده و با اخلاص و با فداکاریهای ایشان، مددهای الهی هم بر آنها افزوده شده است و میشود.
اما به هر حال زمینهاش باید فراهم باشد تا این کمالات بروز کنند و خدا این لطف را به کسی بکند.
نتیجه اینکه وجود ایشان برای هر مسلمانی، به خصوص مسلمان شیعه ایرانی، نعمت عظیمی است که با هیچ یک از نعمتهای دیگر قابل مقایسه نیست.
البته نعمت معرفت خدا و ولایت اهلبیت«ع» جای خود را دارد. نعمتهای مادی را عرض میکنم. بنابراین اگر ما بخواهیم با اعداد و ارقام، ارزش نعمت وجود ایشان را احصا کنیم، نشدنی است.
اگر زندگی ایشان را مرور کنیم، از زمانی که مسئولیت رسمی ریاست جمهوری را پذیرفتند، نقطههای خفی بسیاری دارد که همه اشخاص از آنها آگاهی ندارند و نمیتوانند قضاوت کنند.
اما از آن دوران به بعد اگر ایشان را با روسای جمهور عالم مقایسه کنیم، از لحاظ توانایی مدیریت، سعه صدر، جامعیت، تقوی، مهربانی، دلسوزی و صدها فضیلت دیگر قابل قیاس نیستند.
شرح حال روسای جمهور عالم را مطالعه کنید. پر است از ضعفهای اخلاقی، فسادهای سکسی، اختلاسهای مادی، رانت خواری و امثال اینها، اما در زندگی ایشان یک نقطه سیاه هم پیدا نمیشود.
من مقایسه با بعضی از شخصیتهای داخلی را کنار میگذارم که گاهی میشود مصداق: «الدهر انزلنی ثم انزلنی»؛ ولی ایشان را مقایسه کنید با روسای جمهور و رهبران دنیا که برای رسیدن به مقام چقدر حقکشی و چقدر پول خرج میکنند و چقدر تبلیغات سوء میکنند و بعد از آنکه به مقامی میرسند، چقدر از مقامشان سوء استفاده میکنند؛ ولی خدای متعال به رهبر ما که نه برای ریاستش، نه برای نمایندگی مجلسش و نه برای رهبری اش یک ریال هم خرج نکرد و تقریباً همه اینها به ایشان تحمیل شد و صرفاً به عنوان انجام وظیفه پذیرفتند، این محبوبیت گسترده را اعطا کرده است.
با توجه به نکتههایی که عرض کردم روشن میشود که بنده چقدر ناسپاس هستم. البته ناسپاستر از من هم هستند. کسانی که اینها را میدانند و نه تنها به ناسپاسیشان اقرار نمیکنند، که مدعی هم هستند و احیاناً پارازیت هم می اندازند.
نمیدانم. اگر اینها واقعاً به خدا و قیامت اعتقاد دارند، قرار است چه جوابی به خدا بدهند؟ ابعاد شخصیت ایشان واقعاً به گستردگی روح عظیم یک انسان وارسته است.
اینها چیزهایی هستند که همه میبینند و احتیاج به تبیین ندارد. ایشان با هر گروهی مینشینند و در هر زمینهای که صحبت میکنند، حرفی برای گفتن دارند و بلکه بر همه آن متخصصین پیشی میگیرند.
مگر مسائل خیلی فنی تخصصی مثل پزشکی و یا مثلاً مسائل علمی فیزیک، یعنی چیزهایی که توقعی نیست که یک شخصیت روحانی از آنها اطلاع داشته باشد.
اما در مسائل اجتماعی و معلومات عمومی، ادبیات، شعر، موسیقی، علم موسیقی و تمیز درست و نادرست و حق و باطلش، ورزش، خطاطی، هنر و مسائل مدیریتی کشور، تسلط ایشان خیلی بارز است.
*به نظر حضرتعالی کدام یک از ویژگیهای حضرت آقا نسبت به دیگر ویژگیهای ایشان ناشناخته باقی ماندهاند؟
علامه مصباح: متأسفانه ابعاد اصلی شخصیتی ایشان که با مسئله رهبری و ولایتشان ارتباط دارد، کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
اول فقاهت. عالمان منصف و بیغرض و با تقوا شهادت میدهند که ایشان در فقاهت نه تنها کمتر از اقران شان نیستند، بلکه در مواردی ثابت شده که افضل هم هستند.
یکی از علومی که در فقاهت به کار میآید و در آن، کمتر محقق برجستهای داریم، علم رجال است. اگر ما در عالم تشیّع سه نفر رجالدان قوی داشته باشیم یکی ایشان هستند.
در بسیاری از رشتههای علمی دیگر هم متأسفانه آن طور که باید و شاید شناخته شده نیستند؛ از جمله در مسائلی که با حافظه ارتباط دارند؛ شرح حال اشخاص و قضایای تاریخی و تحلیل تاریخ و… ایشان در حد اعجازند.
در کنار همه اینها مهربانی، صمیمت و دلسوزی برای آحاد ملت که گاهی بعضی آثارش را میبینیم، از جمله ارتباط با خانوادههای شهدا یا افراد دیگر، ناشی از عاطفه بسیار عمیق و لطیف ایشان است.
از آن طرف تقوا، سادهزیستی و زهد ایشان به افسانه شبیه است. کسی در چنین موقعیت حساسی با این همه امکاناتی که در اختیار دارد، این جور ساده و زاهدانه زندگی میکند و دهها فضیلت دیگری که واقعاً شمارش و بیانشان مشکل است.
هر یکی از این ویژگیها از فرد یک موجود بسیار ممتاز اجتماعی می سازد. حالا که خداوند همه این فضیلتها را در یک فرد جمع کرده و او را خادم این ملت قرار داده، چقدر باید قدر این نعمت را بدانیم؟ خدا نکند روزی تار مویی از ایشان کم بشود.
آن وقت معلوم میشود ایشان چه گوهر گرانبهایی هستند که مشابه ش را نمیشود پیدا کرد. کسانی که از نزدیک با ایشان آشنایی دارند و میتوانند ایشان را با اقران شان مقایسه کنند، میدانند که: «میان ماه من تا ماه گردون / تفاوت از زمین تا آسمان است.»
ما همین اندازه میفهمیم که ایشان خیلی بهتر است؛ اما این را که چقدر بهتر است نمیتوانیم درست ارزیابی کنیم. انسان در گوشه و کنار افرادی را میبیند، ولی وقتی دقت می کند متوجه می شود که خیلی تفاوت دارند.
و بالاخره یکی از بهترین نمودها، عبقریت ایشان در فتنههای متعدد است. ما هنوز عمق این فتنه ها را درک نکرده ایم و آن اندازهای را هم که درک کردهایم نمیتوانیم بیان کنیم.
اگر بیان هم بکنیم، مردم باور نمیکنند. اما ایشان این مشکلات را با سعه صدری که جز در معصومین یافت نمیشود و با تحمل و صبر در مسائلی که نگفتنی است، با تدبیری بسیار حکیمانه که واقعاً به مقام تدبیر معصوم نزدیک است، مدیریت کردند.
خدا همه این نعمتها را یکجا در یک نفر جمع کرده و در اختیار ملت ایران قرار داده است. شایسته است کسانی که با این مسائل آشنا نیستند، قضاوت های شخصیتهای جهان را درباره ایشان بررسی کنند.
به هرحال، ما در انجام وظیفه شکرگزاری برای این نعمت عظیم، به اندازه توان فکری و ذهنی و کاری خودمان مسائل را برای مردم تبیین می کنیم و توضیح می دهیم تا متوجه باشند که خدا چه نعمتی به آنان داده تا قدر این نعمت را بیشتر بدانند و با وجود چنین نعمت ارزشمندی، تحمل سختیها برایشان آسان شود.
*شخصیتی با چنین ویژگیهایی که حضرتعالی به ابعادی از آن اشاره فرمودید، مورد هجمه همه رسانههای نظام سلطه و متاسفانه برخی از افراد ناآگاه داخلی است. ریشه این هجمه ها و وظیفه ما در برابر آنها چیست؟
علامه مصباح: روشن است که ما باید با تمام توان با تهاجمات دشمن مقابله کنیم و نگذاریم که کمترین نتیجهای از توطئههایش بگیرد.
ولی فعالیتهای شیاطین اعم از انس و جن همیشه به صورت شمشیر از رو بستن نیست. اینها برای مقابله با دشمنانشان آخرین ترفندها را به کار می برند و در رویارویی تن به تن، امرشان دایر است بین موت و حیات که صریحاً شمشیر به رویش بکشند و این آخرین کاری است که میتوانند بکنند.
اما قبل از اینکه به این مرحله برسند، سعی میکنند با انواع توطئهها و فریبها کسانی را گول بزنند و گمراه و فکرشان را عوض کنند.
این رویه از اوایل انقلاب شروع شد، ولی امروز در مورد شخص ایشان به اوج خود رسیده است. تنها دشمنان قسمخورده استعماری و ابرقدرتها نیستند که به این کار دامن میزنند، بلکه عوامل داخلی هم کمک میکنند.
آن دشمنان خارجی هم غالباً نقشههایشان را به دست افراد ضعیفالنفس و فرومایه داخلی اجرا میکنند. باید در باره این موضوعات تحلیلهای روانشناسی انجام و معلوم شود که این رقابتها و دشمنیها از کجا مایه میگیرند.
قرآن و داستانهای قرآنی اشاره دارند که عامل اولین جنایتی که در میان بنیآدم واقع شد، حسد بود: «إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِن أَحَدِهِمَا».
چرا کسی باید این جور پیش مردم محبوب باشد؟ کسانی بودند که سنشان و سابقه مبارزاتی شان بیشتر بود. آنها چرا نشدند؟ تلاشهایی هم کردند که بین مردم موقعیتی پیدا کنند، اما ایشان هیچ فعالیتی نکرد.
خب اینها رنجشان میدهد که ما این همه تلاش و این همه پول خرج کردیم و این همه نقشه کشیدیم، اما به جایی نرسیدیم و خدا به ایشان بدون اینکه قدمی در این راه بردارد، چنین محبوبیت و موقعیتی داد.
اینها چیزهایی هستند که ما از تأثیر آنها در مخالفتها و فتنه انگیزیها غافلیم و بسیاری از مسائل دیگر که نه بنده اهل مطرح کردنشان هستم و نه فرصتی هست که به آنها اشاره بشود. بسیاری از این مخالفتها، اتهامات، خرده گیریها و بهانه گیریها از اینگونه عوامل روانی سرچشمه میگیرند.
اینها موقعیتها، شگردها و امکاناتی دارند که از آن برای فریب دادن مردم استفاده می کنند. ریشه حسد در افراد نخبهای است که میبینند ایشان مانع از بعضی سوءاستفادههایشان میشود یا زندگی ساده ایشان، خاری در چشم آنهاست و آنها را رسوا میکند.
به همین دلیل مخالفت می کنند و وقتی زمینه مخالفت فراهم شد، خارجیها بهرهبرداری میکنند. لازم نیست که آنها کسی را برای مخالفت تربیت کنند.
میگردند و افرادی را پیدا می کنند که مشکلات روانی دارند، احساس حقارت می کنند، حسادت می ورزند و جاهطلب هستند. این افراد را شناسایی و روی آنها کار میکنند و امکانات در اختیارشان قرار میدهند و در نتیجه فتنه برپا میشود. اگر عوامل پیدایش فتنه را بررسی و ارزیابی کنیم، آن وقت میفهمیم که خروج از فتنه ها و نجات از این دامها واقعاً در حد اعجاز است.
*وظیفه مسئولین و خواص در شرایط کنونی چیست؟
علامه مصباح: بهطور کلی وظیفه ما در مقابل نعمت عظیم رهبری این است که با زبان، قلم و رفتار، مردم را آگاه کنیم و به آنها بفهمانیم که این نعمت با هیچ نعمت دیگری قابل مقایسه نیست.
شکر این نعمت بسیار سنگین است و اگر انسان واقعاً بفهمد این نعمت، چقدر ارزش دارد، نگران می شود که حظش از آن نعمت کم بشود و طبعاً هر تلاشی که از دستش بربیاید، می دهد.
من بیشتر از این موضوع نگرانم که ما وظیفهمان را در زمینه بیدار کردن مردم و توجه دادن آنها به مسئولیتهایشان انجام ندهیم و کوتاهی کنیم؛ و الا مردم ثابت کرده اند که هروقت وظیفهشان را تشخیص بدهند، در انجامش کوتاهی نمیکنند و تا پای جان هم می ایستند.
ما باید همانطور که از وجود رهبرمان قدردانی می کنیم و در مقام شکرگزاری برمیآییم، خدا را شکر کنیم که با چنین مردم قدرشناسی زندگی میکنیم.
این مردم رشد اجتماعی دارند، هوشیارند، فریب نمیخورند و در مواردی از خواص خیلی جلوترند و با ذهن سادهشان حقایقی را میفهمند که متخصصین متوجه نمی شوند.
اینها نعمتهای عظیمی هستند که خدا به ملت ما داده است و باید شکر کنیم. ما باید نگران باشیم که نکند خودمان در وظیفهمان کوتاهی کنیم. از خدای متعال درخواست میکنیم که بر طول عمر رهبر عزیزمان و بر توفیقات و برکات وجودشان بیفزاید و به ما هم توفیق قدردانی از همه نعمتها و مخصوصاً نعمت ولی امر عزیزمان و توفیق ارائه خدمت مقبولی را که خدای متعال و اولیایش بپسندند، مرحمت کند.
- ۹۹/۱۲/۱۴